Üniversitemizde “Yer Bildirimleri” İsimli Konferans Düzenlendi

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde belirli periyodlarda düzenlenen “Çarşamba Seminerleri” bağlamında Siirt Akademi Topluluğu tarafından Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda, “Yer Bildirimleri” isimli konferans düzenlendi. Konferansa, Din Sosyolojisi alanında çalışmalar yapan Dr. Necdet Subaşı konuşmacı olarak katıldı.


Konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak ve beraberindeki heyet ile çok sayıda akademik, idari personel ve öğrencilerimiz katıldı.


Kur’an tilaveti ile başlayan konferans, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fadıl Aygan’ın açılış konuşması ile devam etti.


Başta Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak olmak üzere konferansa katılanlara teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Fadıl Aygan, “İlahiyat Fakültemiz kuruluşundan bugüne kadar “Çarşamba Seminerlerine” devam etmektedir. “Çarşamba Seminerleri” ile İlahiyat Fakültemizin kuruluşundan itibaren, yereli evrensele taşıma, evrenseli yerel ile buluşturma sloganıyla hareket etmekteyiz. Bu çerçevede “Çarşamba Seminerleri” aynı zamanda şu an Üniversitemizin bir markası haline geldi diyebiliriz. Türkiye’den ve yurt dışından birçok misafir davet ettik. Bu seminerler, İlahiyat, Felsefe, Sosyoloji ve Sosyal Bilimlerin diğer alanları ile birlikte sadece İlahiyat öğrencilerimize değil bu alanların meselelerini Üniversitemiz öğrencilerine taşıma gibi hedefler ile başladık. Hangi bölümde okursa okusun Din, Sosyoloji, Felsefe ile irtibatlı olmayan bir öğrenci kalmaması için bu meseleleri öğrencilerle buluşturmak, bu programların önemli hedeflerinden bir tanesidir.” dedi.


Konferans, Dr. Necdet Subaşı’nın “Yer Bildirimleri” isimli konuşması ile devam etti. Bu kapsamda Dr. Necdet Subaşı konuşmasına başlamadan önce Siirt Üniversitesinde bulunmaktan dolayı büyük bir heyecan duyduğunu ifade ederek yenilerden ve eskilerden birçok öğrenci ve dostunun karşısında olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Siirt Üniversitesinin akademisyen kadrosunun üst düzey niteliklere sahip olduğunu vurgulayarak, bu kadronun mezunlarının ileride Türkiye'nin her köşesine ilham kaynağı olacaklarını dile getirdi. Ardından konuşmasına şu şekilde devam etti; “Öğrencilerin akademik başarılarını artırmak ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak için aktif bir şekilde tartışmalara katılmalarını ve fikir alışverişinde bulunmalarını öneriyorum. Bu sürecin, öğrencilerin bakış açılarını genişlemesine, eleştirel düşünmeye ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, bu tartışma ve müzakereler gelecekteki kariyerlerinize ve hayatlarınıza olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Bu kapsamda sosyolojinin önemini anlamak için “Yer Bildirimi” yapmak gerekir. Yer bildirimi navigasyondaki yer bildiriminden farklı bir kavramdır. Sabit ve duran şeyler ile yer bildirimi yaparız. Mesela cami, okul vb. gibi. Bunlar sabittir ve bu sabit mekânların konumunu tarif edilen kişinin de biliyor olması gerekir ki yer bildirimi kolaylıkla anlaşılabilsin. Bu bahsedilen fiziksel yer bildirimidir. Bir de zihinsel yer bildirimi yapabiliriz. Bu noktada da entelektüel olarak neredeyiz? Hikâye bütünleri arasında nerede durmamız gerekiyor? Kendimizi nasıl bulabiliriz? gibi soruların cevaplarını bulmak gerekiyor. Bu bağlamda rolümüzü ve statümüzü ortaya koymak gerekiyor. Bunlar için de aile, okul, muhit (sosyal çevre), kuşak, coğrafya ve ideoloji gibi kavramlara bakmak gerekir.” dedi. Bu kavramlar dışında "tarih, kültür, gelenek, modern dünya" kavramlarına yer bildirimi metaforu üzerinden değinerek geleneğin “küle değil köze odaklanmak” olduğuna dikkat çekti.


Dr. Necdet Subaşı konuşmalarına son verirken, “yer bildirimlerinin ne anlama geldiğini sorguladığınızda Gazze'nin yanında yer almanın bir yer bildirimi, Gazze'yi görmemenin bir yer bildirimi, Gazze'ye destek olmanın bir yer bildirimi, onu unutmanın bir yer bildirimi olduğunu görürsünüz.” dedi.


Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, katılımlarından ve konuşmalarından dolayı Dr. Necdet Subaşı’ya teşekkür ederek, Üniversitemiz laboratuvarlarında, yerel ürünlerin sanayiye kazandırılması misyonu ile üretilen Lalehan marka doğal bıttım özlü şampuan, sabun ve fıstık kolonyası hediye etti.


Konferans, soru cevabın ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü
6 Mart 2024